Historie

                Oddíl založil v srpnu 1922 tehdy populární „pan Hájek“. Do roku 1930 se hráli  pouze  přátelská utkání, protože oddíl neměl stálé hřiště ani stálý hráčský kádr. Chudý klub, jehož členové byli většinou z řad dělníků, studentů a malých úředníků, kteří toužili po vlastním hřišti.  Pořádali taneční večírky a divadelní představení, aby získali potřebné finanční prostředky. Z dobrovolných sbírek a výnosů ze zábavných podniků byl založen fond pro zřízení hřiště. V roce 1931 se vyplnil  „velký sen“ poličských sportovců. Za finanční podpory Osady města Poličky, spořitelny v Poličce, Okresní hospodářské záložny a mnoha příznivců klubu bylo vybudováno vlastní hřiště, které vyhovovalo všem požadavkům. Iniciátorem výstavby byl předseda klubu architekt Šmíd.

                V roce 1929 byl oddíl kopané přijat za člena Českého fotbalového svazu a byl zařazen do třídy Východočeské fotbalové župy. Od roku 1930 hrál oddíl se střídavými úspěchy v I. B a ve II. třídě. Naši předchůdci veřejnosti dokázali, že ve Sportovním klubu Polička pevně zakotvila sportovní myšlenka a že klub „stojí“ na dobrých základech.

                Pokračovatelem sportovního klubu byl Spartak Polička. Oddíl vybudoval nové hřiště s kabinami pro hráče a tribunu pro diváky. V roce 1979 bylo hřiště zatravněno. Oddíl měl v té době 5 mužstev, které hráli v krajských a okresních výkonnostních soutěžích.

                V roce 1991 se členové výboru oddílů kopané házené a lehké atletiky dohodli na odtržení jmenovaných oddílů od Spartaku Polička a založili novou Tělovýchovnou jednotu – Sportovní kluby Polička (SK Polička) se sídlem U Liboháje 60, Polička.  Po zaregistrování dne 10.02.1992 byla vytvořena samostatná TJ SK Polička s právní subjektivitou. Od 10.02.1992 tedy měla TJ SK Polička oddíl kopané, házené a oddíl lehké atletiky. Z důvodu zastaralých prostor a z hygienického hlediska bylo v roce 1996 přistoupeno k modernizaci kabin a soc. zařízení poličskou firmou Strefa. V roce 1997 byla vzhledem k velké vytíženosti hlavní travnaté plochy  provedena její rekonstrukce firmou Phillip Náchod.

                S příchodem nového tisíciletí a také nového hlavního sponzora oddílu závodem ZŘUD – Masokombinát a.s. Polička došlo v roce 2000 opět k přejmenování oddílu na SK Masokombinát Polička. V současnosti nese název oddílu pouze SK Polička. Po zaregistrování byl vytvořen oddíl SK Masokombinát Polička (oddíl kopané, házené a lehké atletiky). V současnosti má fotbalový oddíl 10 mužstev ve všech věkových kategoriích. Nejmladšími nadějemi našeho oddílu jsou přípravka a elévové, kteří hrají krajský přebor Pardubického kraje. Další kategorií jsou žáci mladší a starší bojující také v nejvyšší soutěži Pardubického kraje. Nejvyšší soutěž jak v celé historii oddílu tak  v sezoně 2001 – 2003 hráli mladší a starší dorostenci, kteří senzačně postoupili do 3. nejvyšší soutěže v ČR – České DIVIZE, ale po dvouletém učinkování se vrátili zpět do KP. Poslední věkovou kategorií jsou muži. Muži „A“ kteří hrají stabilně v popředí KP Pardubického kraje a jeho „záloha“ „B“ mužstvo hraje o 2 soutěže níže I. B. třídu Pardubického kraje. 

                Vzhledem k vytíženosti stávajících kabin a jejich nedostatečnému počtu bylo nutno začít se stavbou nových kabin a sociálního zařízení v areálu stadionu.

                SK Polička se hlásí k tradicím Tělovýchovy a sportu v Českém svazu tělesné výchovy a stává se pokračovatelem a garantem zachování myšlenek a výsledků práce svých předchůdců.

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.