Bojovník, kreativní střeďák, reprezentant a odchovanec Poličky. Tím vším je David Houska ze Sigmy Olomouc.

David Houska je jedním z velice úspěšných fotbalistů, který s fotbalem začínal u nás v Poličce. V posledním roce David dostal pozvánku do reprezentace, bojuje se Sigmou Olomouc o přední příčky 1. české fotbalové ligy a patří k nejvýraznějším oporám Sigmy. Jak David vnímá posun ve své kariéře a s kým si na hřišti nejlépe rozumí? Přidává si David i mimo tréninkový plán a jak vypadá režim prvoligového fotbalisty? Na to vše si během rozhovoru s Davidem odpovíme. Davidovým příběhem by se mohli inspirovat zejména naši mladí hráči a vzít si tak k srdci, že soustavná každodenní tvrdá práce se vyplácí!

fotografie ze sigmafotbal.cz

Ahoj Davide, naposled, když jsem Tě zpovídal, tak jsi byl velká naděje olomouckého fotbalu a nyní patříš mezi stabilní pilíře herního projevu Sigmy, dočkal ses premiérové pozvánky do reprezentace, dá se říci, že prožíváš úspěšné období. Jak bys sám popsal svůj vývoj posledních let? 

Ahoj Ondro, máš pravdu, už to bude nějaký pátek, co jsme spolu naposledy dělali rozhovor. Myslím si, že od té doby jsem ušel dlouhou cestu, přes další mládežnické týmy, B tým až do A mužstva. Tam byl ten vývoj samozřejmě postupný, nejdříve jsem patřil k nejmladším, potom jsem se probojoval stabilně do sestavy a teď už patřím k hráčům, kteří toho mají odehráno v lize více. Takže jsem určitě zkušenější než tehdy. Prošel jsem i reprezentacemi od U18 do U21, což mi určitě v dalším zlepšení pomohlo. Ale nejvíc si samozřejmě vážím té poslední pozvánky do A mužstva reprezentace České republiky.

Jak na Tebe zapůsobili kluci v reprezentaci, jsou v pohodě? Nějaké zápisné proběhlo? 

Kluci na srazu byli všichni přátelští, žádní frajeři. Musím říct, že z toho, co jsem měl možnost poznat, je tam dobrá parta. Co se týče zápisného, tak se vybírají tradičně peníze do kasy, žádné zpívání a podobně.

Za svou kariéru jsi již zažil celkem slušné množství trenérů a nyní pod panem Jílkem předvádíš společně s celým týmem asi nejlepší  fotbal v kariéře. Kdo z trenérů měl na tvou kariéru největší vliv?

Hodně mě ovlivnil pan Hřebík, který mne vedl v reprezentaci U18 a U19, hodně dbal na detaily a poctivou práci dozadu, pak jsem začal nad fotbalem přemýšlet jiným způsobem. Pak taky musím jmenovat tátu, který mě vedl odmalička a všechny základy fotbalu mi dal on.

Úspěchy Sigmy se přičítají také tomu, že tým je dlouhodobě pohromadě a prakticky od mládežnických kategorii se osa týmu nezměnila, s kým si na hřišti nejlépe vyhovíš, dokážete se najít i poslepu? 

Je to pravda, hrajeme spolu už dlouho a přesně víme, co na hřišti jeden od druhého můžeme čekat, což je velké plus. Nejvíc toho mám odehráno samozřejmě s kluky z ročníku 93, takže spolu můžeme hrát skoro všichni poslepu. Ale jestli mám říct jednoho, tak nejvíc si rozumím s Jirkou Texlem.

Říká se, že půl úspěchu proti Sigmě tvoří strategie: „pokrýt Housku.“ Vnímáš na hřišti, že se o Tebe více soupeři zajímají a nedají Ti dýchat? 

To si nemyslím, přeci jen nejsem Messi nebo Ronaldo, kteří jsou typicky rozdílovými hráči. Je ale pravda, že nám týmy dávají méně prostoru než na podzim, ale musíme se s tím vyrovnat.

Stále jsi vnímán za takového “střízlika”, který by potřeboval nabrat svalovou hmotu, ale i přes to jsi velice důrazný a dokážeš si udělat na hřišti prostor, pracuješ třeba na tom, abys ještě zmohutněl a zesílil?

Vím, že by se mi ještě nějaké kilo svalů navíc hodilo a pracuji na tom. Před společným tréninkem máme každý svůj individuální program ke zlepšení v cílových oblastech, který já trávím posilováním. Na hřišti nemám problém přitvrdit, to je prostě fotbal.

fotografie ze sport.cz

Na středu hřiště se potkáváš často s pořádnými chasníky jako třeba NGadeu nebo Souček ze Slavie, vybavuješ si někoho, proti komu se vyloženě nedalo hrát? 

Osobně někdy hraju radši proti vyšším hráčům, kteří zase pohybově nemusejí být tak obratní. Teď si nevybavím vyloženě někoho, proti komu by bylo nemožné hrát svou hru.

Vnímáš i lepší připravenost soupeřů na Sigmu, kdy se vás soupeři právem obávají? 

Jak už jsem říkal, je pravda, že si díky tomu podzimu dávají větší pozor a nehrají s námi tak otevřený fotbal. Snaží se nám dávat méně prostoru a berou nás jako nebezpečné mužstvo.

V zimě odešel Tomáš Chory do Plzně, na svou výšku je i velice technickým hráčem, který podrží balon, je to i důvod poklesu výsledku z veleúspěšného podzimu? 

Tomáš byl pro nás důležitým hráčem, ale myslím, že těch důvodů je více, ať už jde o větší připravenost soupeřů a další faktory.

Přejdeme trochu k praxi, mnozí lidé si nedokáží představit, jak vypadá týdenní režim profesionálního fotbalisty, kolik tréninku za týden absolvujete v průměru během sezóny? 

Náš týdenní režim obsahuje většinou od pondělí do pátku jeden trénink s tím, že v úterý máme tréninky dva. V sobotu ráno rozcvičku a odpoledne zápas. A neděli máme volnou, někdy je trénink i v neděli, ale pak zase máme volné pondělí.

Jakou roli hraje v Sigmě regenerace a jak se ji věnujete? 

Regeneraci máme po každém tréninku, máme na ni ideální podmínky, každý si vybere, co mu vyhovuje. Můžeme využít studeného bazénku, sauny, vířivky nebo masáže.

Co silová příprava, zabrousíte někdy do posilovny potahat železo? 

Silový trénink v posilovně máme většinou právě v úterý ráno. No a železa využíváme i v posilování před společným tréninkem.

Věnujete se také kompenzačním cvičením pro nápravu nejen svalových dysbalancí?

Ano, na začátku sezony chodíme na testy a pak dostaneme doporučení toho, co zlepšit a jakým způsobem. Hodně se řeší například stav předních a zadních stehenních svalů.

Řešíte nějak na systémové úrovni výživu, respektive máte třeba nějaký klubový plán na regeneraci/výživu apod. (jako absolvent FSPS – sportovní výživy se na to logicky musím zeptat)? 

Rozumím, máme přednášky, co se týče výživy, ale nemáme striktně danou nějakou klubovou výživu. Každý využívá taky suplementy, které mu vyhovují.

fotografie z olomoucky.denik.cz

Makáš na sobě i ve volném čase, přidáváš si?

Ve volném čase se jdu buď proběhnout nebo se věnuji posilování doma s vlastní váhou, někdy však zajdu také do posilovny.

Co říká David Houska na otázku posunu v kariéře, kdyby přišla nabídka ze zahraničí, šel bys bez váhání? 

Záleželo by, jaká nabídka by to byla. Samozřejmě bych ale zvažoval každou nabídku.

Kdyby se ozval někdo ze Španělska? 

Španělsko je sen, ten by se těžko odmítal.

Před několika lety jsi mi řekl, že nejlepším hráčem, proti kterému jsi hrál, byl Paul Pogba z Manchesteru United, platí to stále? 

Ano, stále to platí, hrál jsem proti němu sice ještě v mládežnické kategorii, ale už tehdy to byl hráč světových kvalit.

fotografie ze sport.aktualne.cz

Sleduješ z povzdálí výsledky Poličky? 

Abych řekl pravdu, tak nějaký velký přehled o každém výsledku nemám, ale jednou za čas se podívám, jak na tom kluci jsou.

Platí stále, že Tě společně s Ondrou Slaným uvidíme na sklonku kariéry v poličských barvách? 

Platí, bylo by pěkné si na sklonku kariéry zase zahrát v Poličce.

Davide, ať se daří a pevně doufám, že Tě zase brzy uvidíme v reprezentaci. 

Děkuji moc!!

Už dnes je jasné, že si David příští sezónu se Sigmou Olomouc (za předpokladu, že v Sigmě zůstane) zahraje minimálně předkolo Evropské ligy. O třetí místo v konečné tabulce a přímý postup do Evropské ligy se za týden Sigma porve se Spartou na její půdě (19.05.2018 od 16:00 ke sledování na ČT 2). Doufejme, že souboj s letenským týmem dopadne pro Sigmu vítězně a uvidíme tak Davida příští rok v Evropské lize.

fotografie ze sigmaolomouc.cz

-Klein Ondřej-