David Houska

Rozhovor s mládežnickým reprezentantem, hráčem Sigmy Olomouc a poličským odchovancem Davidem Houskou


Davide, v kolika letech jsi začínal s fotbalem?

Já jsem začínal v pěti letech tady v Poličce, tehdy pod svým tátou ve fotbalové školičce. Ještě si pamatuju, že jsem z prvního tréninku odešel s brekem, ale postupem času mě to začalo bavit a už to šlo.

Kteří trenéři tě tady v Poličce vedli?

Tak do elévů mě trénoval táta, a pak mě z elévů začal brát na zápasy mladších žáků pan Klein. A pak ještě chvíli pan Findejs a pan Kysilko, to bylo tady v Poličce všechno.

Do starších žáků jsi odcházel do Svitav, že?

Přesně tak, v tu dobu se tam hrála žákovská divize, já jsem tam přišel a náš hlavní cíl byl se tam udržet, což se teda povedlo. Taky jsem tam za ty dva roky herně vyzrál.

Sigma si Tě vyhlédla, až ve Svitavách nebo ještě dříve?

Tak už mě sledovali trošku déle, nějaký ty kontakty už proběhly, ale to působení ve Svitavách mi hodně pomohlo k tomu, že jsem se tam dostal a hlavně, že jsem uspěl. S Olomoucí bylo domluveno, že zkusím přípravu a pak se uvidí.

Takže do Olomouce jsi odcházel do dorosteneckého věku, jaké to bylo zapadnout mezi partu kluků, kteří vyhráli ligu v U-15?

Tak ze začátku jsem měl z toho docela strach, ne že bych třeba na to neměl, ale spíš jak mě ty kluci mezi sebe přijmou. Žádný namachrovaný tipy jsem naštěstí nepotkal, takže nakonec to bylo v pohodě. Tedˇuž to jsou tři roky, a ti kluci jsou bezvadný kámoši.

Jak jste dopadli prvním rokem v U – 16?

Povedlo se nám vyhrát druhou ligu. Pak v U – 17, kde jsem hrál už pravidelně a hlavně na jaře jsem ten tým dá se říct táhnul, už jsme hráli celostátní ligu s týmy jako Sparta Praha nebo Slavia Praha, tak to už byly zážitky a, co bylo nejlepší tak jsme tu ligu vyhráli !!

Dáváš hodně gólů z pozice středového záložníka nebo spíše nahráváš?

S góly jsem na tom docela bídně, ale co jsem koukal tak mám spoustu asistencí. Snad se více rozstřílím.

Kdy jsi začínal pociťovat, že na tobě trenéři staví?

Tak zlom podle mě přišel o rok později v kategorii U – 17, kdy se mi náramně povedlo jaro a navíc jsme měli trenéra, který mi věřil a dával mi dost příležitostí, abych ukázal co ve mně je, což se povedlo. Jaro mě vyšvihlo až do reprezentace U – 18 pod trenéra Hřebíka. Docela mě mrzelo, že jsem se nedostal do nominace reprezentace U – 17, kterou čekalo ME. Bylo by to krásný završení sezóny na Euro, ale teď jsem hlavně rád, že jsem se do repre dostal.

Teď nastupuješ do přípravy s U – 19 v Olomouci?

Začínáme  v pondělí 11.7. Já už jsem párkrát byl hrát i za Juniorku, tak doufám, že se mi podaří do Juniorky nakouknout o něco dřív, doufám, že po tom podzimu by se to mohlo povést.

Kontrolují v Olomouci vaši životosprávu?

Tak to je na každém z nás, co jí a co mu vyhovuje. Ale každé tři měsíce chodíme na zátěžové testy do nemocnice.

Ty už máš v Olomouci rok podepsanou dlouhodobou smlouvu, je to pro tebe velká motivace?

Tak víš, když o tebe mají zájem, snažíš se zlepšovat, jak to jen jde. Některý spoluhráči to nedělají úplně šťastně. Podepíší smlouvu za nějáký menší peníz a mají hnedka hlavu v oblacích a poleví v tom svým snažení a pak se dopracují k tomu, že sotva hrají. Z našeho ročníku tam má smlouvu asi sedm hráčů, takže to není žádná výhra.

Jaké je to hrát pod trenérem Hřebíkem? Zkouší na vás praktikovat jeho pověstné „čtverce“ ?

Tak říká se to o něm, ale on se nás spíš snaží naučit jeho pohled na fotbal. On tomu fotbalu úplně neskutečně rozumí. Snaží se nám vštípit do hlavy hlavně maličkosti, který už na takovéhle úrovni rozhodnou zápas. Pod ním člověk musí plnit přesně, co po něm chce. On je schopný hráče vystřídat klidně v 10. minutě. Mně se to naštěstí ještě nestalo, ale už kolikrát jsem to viděl.

Jaký je pan Hřebík jako člověk?

Naprosto v pohodě, akorát během zápasu dokáže být hodně často velice výbušný. V reprezentaci se vidíme čtyřikrát do roka, takže není ani možnost poznat ho jako člověka. Spíš se s námi baví jen o fotbale. A snaží se nám vštípit herní tvář jako týmu.

Na podzim se rozbíhá kvalifikace na ME, jak se těšíš?

Tak doufám, že v nominaci budu figurovat i nadále. V první fázi máme třeba Izrael a Srbsko, to se dost těším na takovýhle zápasy. Ze čtyř týmů postupují dva do druhé fáze, kde postupuje pouze jeden a můžeme dostat třeba Španělsko.

Jaký zápas na mezinárodní scéně byl pro tebe osobně největší zážitek?

Tak určitě proti Srbsku, který jsme vyhráli 2 : 1. Ten zápas se mi mimořádně povedl, první gól jsme dali z penalty, která byla na mě. A u druhého jsem taky figuroval.

Působili Srbové taky tak „zápalně“ jako jejich „A“ reprezentace?

No přesně, tu jejich povahu nezměníš. Hodně technický typy, ale hrozně se vztekají, simulují a mají problémy s organizací hry. Třeba Irové ty jezdí po „prdeli“ po celý zápas a nechají tam všechno na tom hřišti. Takže pojetí hry se liší národ od národu.

Ty jsi v reprezentaci hrál vlastně s novou posilou Bohemians 1905 Nikolasem Šumským, vyčníval nad vámi výkonnostně?

Známe se spolu, jako kluk je naprosto v pohodě. Já si nemyslím, že by nás nějak převyšoval. Má výhodu, že prošel zahraniční akademie v Monaku, Cannes a v Argentině River Plate. Ty kluby vždycky sáhnou po někom, kdo má zkušenosti zvenku, než by dali příležitost domácímu hráči.

Jaká zahraniční liga by tě nejvíc lákala?

Bez zaváhání vypálí Španělsko J. To je takový můj sen. Krásný by bylo angažmá třeba v Mallorce nebo Zaragoze. Ale největší sen, asi jako každého druhého fotbalisty je Barcelona.

Plánuješ se na sklonku kariéry vrátit do Poličky?

Tak se Slanďou (Ondra Slaný) to plánujeme. Určitě s tím počítáme.

Chodíš se podívat na fotbal tady v Poličce, když máš čas?

Na jaře jsem moc volna neměl, tak to jsem nebyl ani jednou. Spíš se chodím koukat na kluky z dorostu, které znám.

Co bys poradil klukům, který teďka odcházejí do svitavských žáků ve stejném věku, jako ty před pár lety ?

Tak když mají ti kluci zájem něco dokázat a baví je to, a tady vyčnívají nad ostatníma, tak nemá smysl, aby tady zůstávali. Ve Svitavách je teď nové tréninkové centrum a tam se s žáky pracuje výborně. Mají tam i větší šanci přijít k nějaké nabídce do většího klubu.

Tvoji nejoblíbenější fotbalisté ?

Tak postupem času se hodně měnili, ale ve skrze to jsou ty samé typy. Ofenzivní záložníci jako byl Zidane, Figo a dnes jsou Xavi, Iniesta, Fabregas a Messi.

Na jakou ligu se ti nejlépe kouká ?

Na Španělskou, jak jsem říkal a taky na německou. Tam se mi líbí, jak ti na zápas v druhé lize příjde plný kotel 60 000 diváků. Nebo na Borussii už tradičně 80 000 lidí.

 Už jsi měl to štěstí vidět nějaký velký zápas ?

Ještě ne, ale určitě to mám v plánu. Nejradši bych třeba příští léto skloubil dovolenou v Barceloně se zápasem. Vidět zaplněný Camp Nou musí být úžasný. Ale za jakýkoliv takovýhle zážitek budu rád.

Co bys dělal, kdybys dostal nabídku na přestup například od Udinese ?

Tak rozhodně bych šel už teď. Člověk tam získá zkušenosti se zahraničním fotbalem a s celým tím procesem, jak to chodí venku. A když bude člověk dřít, tak se třeba i prosadí do prvního týmu. Nakonec cesta zpátky vždycky je. „Kdo se bojí, nesmí do lesa“.

Jméno a příjmení : David Houska
Datum narození : 29.6.1993
Výška/Váha : 175 / 68
Post : středový ofenzivní záložník
Oblíbení hráči : Messi,Iniesta a Fabregas
Fotbalový sen : Zahrát si za Barcelonu
Oblíbená hudba : Moderní hudba
Oblíbené jídlo : steak s hranolkami
Oblíbené pití : Coca – Cola
Koníčky : PC, posezení s přáteli
Přezdívka : Housi
Kariéra : 2008 – Sk Sigma Olomouc
2006 – 2008 – Tj Svitavy
1998 – 2006 – SK Polička

– Klein Ondřej –

Tato prezentace vyžaduje JavaScript.

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.