Ondřej Slaný

Charismatický brankář hájící šestým rokem svatyni Sigmy Olomouc Ondra Slaný

Charismatický a optimisticky naladěný kluk, jehož vzorem je Petr Čech. Od čtrnácti let prochází mládežnickými týmy Olomouce a rve se o svou šanci.

Ondro, v kolika letech jsi tady začínal s fotbalem?

Tak, jako moji předchůdci, v šesti letech ve fotbalové školičce, kterou vedl pan Houska.

Věděl jsi od začátku, že chceš být brankář?

Já jsem chtěl být brankářem hned od začátku, ale táta chtěl abych hrál, že do brány chodí jen kluci, co neumí běhat. Začínal jsem v útoku hrát, ale nakonec  jsem se dostal k chytání tak, že nám párkrát na zápas nepřišel brankář, a já jsem šel chytat místo něj, a už mi to zůstalo.

Kdo Tě tady v Poličce vedl?

Tak pan Houska, Kysilko, Klein a brankářské tréninky jsem měl ze začátku s panem Kárským, ale to bylo jen chvilku, po něm jsem měl pana Řehůřka, jehož tréninky mi daly opravdu hodně. Před prvním tréninkem s ním jsem byl docela nervózní, ale nakonec v pohodě.

Vzpomeneš si na svůj první zápas v brance?

No bylo to tady, jak nám nepřišel na zápas brankář. To jsem neměl ani rukavice, tak jsem musel říct tátovi, a ten mi donesl zimní pletené rukavice. Pak jsem ještě chvíli hrával, ale jednoho rána u nás zvonil pan Houska, že nemají brankáře, a jestli bych nejel chytat. Tak jsem jel a od té doby mi to už zůstalo.

V kolika jsi odcházel do Olomouce?

Ve čtrnácti letech do starších žáků. Takže jsem poslední dva roky základky dochodil v Olomouci. Než si člověk zvykl, tak to bylo docela tvrdý no, ale teď už je to v pohodě.

Pak v U – 16 ti tam přibyl další spoluhráč (David Houska ). Ve dvou se to asi lépe táhne?

Já jsem s ním od těch 16-ti na pokoji na intru, takže je to lepší tam být s někým, koho znáš. Máme spolu prakticky stejný program, jenom on studuje jinou školu, ale tréninky máme spolu. A když jedeme třeba na zápas, tak s odvozem se střídá můj táta s Davidovým. Takže v tomto směru je to velice dobré.

Jak bys zhodnotil tvůj průchod mládežnickými kategoriemi v Olomouci?

Zhodnotil bych to velice kladně. Od té kategorie U – 14, kdy jsem tam přišel, jsme všechno vyhráli.    U – 14 divize, U – 15 mistr ČR v žákovské kategorii, U – 16 moravskoslezská liga mladšího dorostu,     U – 17 celostátní liga mladšího dorostu a následně jsme i vyhráli Superpohár proti mistru ze Slovenska. To jsme porazili Ružumberok 2:1. V kategorii U – 18 moravskoslezská liga staršího dorostu. V té kategorii U – 18 jsem první půlrok chytal za U – 19, ale pak se vrátil jeden brankář, a já se tím pádem posunul zpět do U – 18.

Na začátku přípravy ses na druhém tréninku U – 19 zranil viď?  

Na tréninku jsem si vymknul kotník v takovém výmolu. Měl jsem natažené vazy a zlomenou zánartní  kůstku. Takže jsem byl celkově cca šest týdnů mimo hru. Dá se říct, že díky tomu zranění mám první velké prázdniny od čtrnácti let. Teď nás trénuje pan Augustin Chromý, který předtím měl juniorku, tak to určitě bude dobrá zkušenost.

Kolik Vás je brankářů v U – 19?

Jsme tam dva. Od U – 16 jsem to táhnul s jedním kolegou a kamarádem, který přišel z HFK Olomouc, a teď se tam i vrátil. Takže teď tam jsem s o rok mladším klukem. Vlastně v U – 14 a U – 15 jsem byl sám, takže jsem si pěkně zachytal.

A jak to vidíš s tvojí budoucností?

Mám v plánu jít na hasičskou vysokou školu do Ostravy, tak uvidíme, jak to bude. Když bych se dostal do juniorky, tak tam stejně budou chodit chytat brankáři z áčka, tak by asi bylo nejlepší hostování. Nebo pokud by se to povedlo, tak jít chytat na farmu Sigmy do Šumperka divizi.  Přípravu za rok zkusím, a uvidím, jak to budu mít se školou. Necháme se překvapit, co bude. A ani bych se nebránil tomu, vrátit se do Poličky.

Setkal ses v Olomouci s Michalem Reichlem, který teď chytá za Poličku?

On je o rok starší, ale spolu jsme chytali před rokem za devatenáctku. Je to bezpochyby dobrý brankář, hodně silný je na čáře, s míčem si výborně rozumí (o tom jsme se mohli už přesvědčit v zápasech áčka ), trošku flegmatik, ale kvalitu určitě má.

Jakou zahraniční soutěž preferuješ?

Jednoznačně anglickou Premier League. Na to se dobře kouká, člověk se u toho nenudí. Atmosféra parádní a zápasy z „Big Four“ to nemá chybu.

Nejoblíbenější klub?

Opět asi nepřekvapím, když řeknu, že Chelsea London.

Tvůj největší sen?

Zachytat si za Chelsea, a poznat Petra Čecha.

Seznámil ses s Kalasem, který je teď hráč Chelsea?

Jojo, když jsem tam přišel, tak on chytal i hrál. Chodili jsme spolu na tréninky, on byl opravdu dobrej. V hlavičkových soubojích takřka neporazitelný.

Fotbalový vzor je Petr Čech?

Tak jednoznačně.

 

Zahrál sis už na nějakém větším stadiónu?

Ještě ne, ale třeba na Spartě, na jejím tréninkovém centru na Strahově, tak tam se hrálo také pěkně. V Sigmě máme centrum mládeže v Hřebčíně, tam je jedna velká tribuna a hraje se tam také krásně. Teď se trošku změnila charakteristika soutěží, takže U – 16, 17, a 18 hrají moravskoslezskou ligu a U – 19 hrají celostátní ligu, takže se možná na nějaký hlavní stadion podívám. Zastoupení týmů je podobné těm, co hrají Gambrinus ligu. Ale chybí Jablonec a Liberec.

Tvůj nejpovedenější zápas?

Když Olomouc pořádala Kouba Cup, tak pořadatelům chyběl jeden mančaft. Takže jsme zaskočili my a hráli jsme proti o rok starším klukům. A nejpovedenější byl právě zápas proti Středočeskému kraji, který jsme remizovali 0:0 a který to posléze vyhrál.  Dá se říct, že jsem si takhle dlouho nezachytal.

Povedlo se ti dát nějaký gól?

V celostátní lize jsme hráli se Zlínem, kdy jsme vyhráli asi 10:0. A v 80. Minutě jsem dal branku z penalty na 9:0. A když jsem byl v U – 16, tak jsem chytával za U – 18 sem tam. A za U – 16 jsem chodil na lavičku jako hráč, protože nás bylo málo. A proti Znojmu jsem šel do hry na dvacet minut a věřil jsem si, že dám gól a dal jsem. V žácích jsme hráli Nike Cup, a když už jsme měli zajištěný postup, tak jsme si s útočníkem vyměnili posty a proti Brnu jsem lobnul brankáře. Takže celkově tři branky jsem dal.

Jméno a příjmení : Ondřej Slaný
Datum narození : 23.3.1993
Výška/Váha : 190 / 82
Post : brankář
Oblíbení hráči : Petr Čech
Fotbalový sen : zahrát si ligu
Oblíbená hudba : moderní hudba
Oblíbené jídlo : špagety
Oblíbené pití : Sprite
Koníčky : hasiči
Přezdívka : Slanďa
Kariéra : 2006 – SK Sigma Olomouc
1998 – 2006 – SK Polička

– Klein Ondřej –

Tato prezentace vyžaduje JavaScript.

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.