Tomáš Holeš – S Jabloncem vstříc Evropské lize!

Tomáš Holeš je jedním z kluků, kterým se povedlo prorazit ve velkém fotbale. Nyní v dresu Jablonce přispěl k nejlepšímu umístění klubu za posledních několik let a díky tomu si v další sezóně zakope základní skupinu Evropské ligy! Tomášova cesta do první ligy má kořeny v Poličce a podle Toma je základním předpokladem pro úspěch tvrdá práce nejen na trénincích, což by si měli uvědomit všichni mladí kluci, kteří si jednou chtějí zahrát ve velkém klubu. A jak se vlastně Tomáš v Jablonci ocitnul? Je pravda, že se o něj zajímal i Pavel Vrba, který ho chtěl do Plzně? Na to vše si odpovíme v dnešním rozhovoru.

fotografie z fkjablonec.cz

Ahoj Tome, fotbalová sezóna 2017/2018 zatáhla svou oponu, jak jsi spokojen s umístěním svého Jablonce? Takové jaro od vás asi nikdo nečekal, že?

Spokojený jsem maximálně. Skončili jsme na třetím místě a zajistili si účast v základní skupině Evropské ligy, což bych po podzimu vůbec nečekal. Na jaře to byla fakt parádní jízda!

Vraťme se ale zpět na začátek, jaké byli tvé první fotbalové krůčky v Poličce? A jak ses najednou ocitnul v Hradci Králové?

V Poličce jsem s fotbalem začínal již v přípravce u pana trenéra Housky, který mě toho hodně naučil. Nadále jsem zde pokračoval až do žákovských let, kdy jsem si na půl roku odskočil do Svitav a pak už jsem se stěhoval do Hradce Králové.

V Hradci jsem začal hrát 1. ligu a pak nějaké nabídky přicházely a odcházely. Já jsem byl ale hodně mladý ještě a to jediné, co jsem potřeboval, bylo, abych pravidelně nastupoval a sbíral zkušenosti. Takže jsem ty nabídky moc neřešil.

V Hradci Králové jste pendlovali mezi první a druhou ligu, chápu, že musí být vyčerpávající jít do sezóny s tím, že hlavním cílem je záchrana. Bylo pro Tebe přesunutí do Jablonce, kde už rok působíš, impulzem, který Tě dokázal znovu „nakopnout“?

Určitě to byl pozitivní impulz a pokrok v kariéře. Je příjemnou změnou hrát o poháry než bojovat a strachovat se o setrvání v lize. Nakoplo mě to! Hlavně na jaře jsem si užíval každý zápas.

Ještě v dobách tvého působení v Hradci Králové jsme se mohli dočíst zprávy spojující Tě s přesunem do Plzně, bylo na těchto zprávách něco pravdivého?

Ano bylo, hned po prvním ligovém zápase v Plzni jsem se jim zalíbil a pak mi volal trenér Vrba, že by o mě měli zájem. Následně proběhla další jednání, ale postupem času se zájem vytratil, ani vlastně nevím proč.

Ve své kariéře máš i několik startů za mládežnické reprezentace třeba s dalším „poličákem“ Davidem Houskou. Připadali ti zápasy za U21 náročnější než HET liga, nebo právě naopak?

Zápasy to náročnější byly. V lize člověk hraje každý týden a postupem času si zvykne na tempo a ví, co od každého zápasu může očekávat. V mezinárodních zápasech je to něco jiného. Zápasy se hrají ve větším tempu a jsou náročnější. Přece jen v každém národním týmu hrají ti nejlepší z nejlepších v rámci dané věkové kategorie.

fotografie z idnes.cz

Postupně ses v Jablonci velice dobře prosadil a vypracoval sis pevnou pozici pravého beka. Na Slávii jsi třeba nedávno zahrál velice dobré utkání, kde ses, tuším, podílel na druhé brance Jablonce a na celkové výhře 3:1. Dá se říci, že byla potřeba aklimatizace v Jablonci a vyhovění požadavkům trenérů na tvoji hru, abys takto rostl s týmem?

Aklimatizovat jsem se tolik nepotřeboval, spoustu kluků jsem už znal. Spíš jsem ze začátku nedostal šanci, to je pak těžké se prosadit. Když přišel trenér Rada, povedla se mi příprava a pak jsem cítil, že mi trenér věří a to se pak hraje skvěle. Navíc jsme odehráli celé jaro skoro v jedné sestavě, dost jsme se sehráli a výkony týmu i jednotlivců pak šly logicky nahoru.

Snad obligátní otázka, která musí zaznít všude. Jak bys srovnal zápasy v letošní sezóně s pražskými „S“? Kdo ti činil větší problémy, hráči Slávie nebo Sparty, a kde bys řekl, že je v současnosti větší kvalita?

S pražskými ,,S“ to jsou vždy nejnáročnější zápasy. Pro mě osobně byl náročnější zápas na Spartě, kde na mě hrál Plavšič a dělal mi problémy. To byla také naše jediná porážka na jaře v lize! Jak Sparta, tak i Slavia mají velkou hráčskou kvalitu, podle mě hodně záleží na trenérovi, jak sestaví tým a jakou zvolí taktiku.

Za svou kariéru jsi již zažil celkem slušné množství trenérů a nyní se Tobě i celé týmu Jablonce pod panem Radou daří. Kdo si myslíš, že z trenérů měl zásadní vliv na tvou kariéru?

Tady musím jmenovat pana Kotala, který mi dal šanci v lize a v těch těžkých začátcích mi pomáhal. Potom to byl pan trenér Pilný, který mi hodně věřil. Pod ním jsem odehrál spoustu zápasů a také mne toho hodně naučil.

Jablonec bude hrát v dalším ročníku základní skupinu Evropské ligy. Současně jsi v Jablonci prozatím na hostování, které za chvíli skončí, jak vidíš svou budoucnost, bude spojená opět s Jabloncem? 

V tuto chvíli už mám podepsanou smlouvu v Jablonci, takže jsem rád, že tu budu dál působit a že si zde zahraji Evropskou ligu.

Pozn. Tomáš podepsal v Jablonci smlouvu do roku 2022. „Já jsem v Jablonci maximálně spokojený, takže jsem rád, že Jablonec uplatnil opci a můžu tady pokračovat,“ říká po podpisu čtyřletého kontraktu Tomáš Holeš.

„Tomáš se během ročního hostování v Jablonci výborně adaptoval a změna hostování v přestup je součástí stanoveného plánu. Jablonec je spokojený s Tomášem, on je spokojený v Jablonci, s nímž si zahraje Evropskou ligu. Nebyl důvod cokoliv měnit.“ říká k přestupu Tomáše Holeše do Jablonce Viktor Kolář z agentury Sport Invest, která hráče zastupuje.

Evropská liga, to je za odměnu za tvrdou práci! Těšíš se na konfrontaci s Evropskou špičkou, a koho by sis přál do skupiny?

Určitě je to pro nás odměna za odpracovanou sezónu a my už se hrozně těšíme na los. Já bych si přál někoho z Anglie. Můžeme dostat třeba Chelsea i Arsenal, takže bych určitě chtěl jednoho z nich, to by byla paráda.

fotografie z idnes.cz

V EL se můžeš zviditelnit stejně jako celý tým, jaký by byl tvůj případný vysněný tým pro přestup, a pomýšlíš vůbec na to?

Jednou bych se do zahraničí rád podíval! Mým snem je zahrát si v Anglii.

Na beku se potkáváš s rychlými a šikovnými křídelními hráči soupeřů. Je někdo, proti komu se Ti hrálo opravdu špatně a koho bys vyzdvihnul vyloženě?

Nejhůř se mi hraje proti malým pohyblivým hráčům. Špatně se mi hrálo třeba na již zmiňovaného sparťana Plavšiče nebo na slávistu Stocha.

Často podporuješ ofenzívu a svými výpady pomáháš v přečíslení soupeře, což se od moderního beka vyžaduje. Chce po tobě trenér Rada, abys byl více útočným hráčem nebo kde nastal ten zlom, že i více útočíš?

Já se vždy snažím hodně útočit, protože mne to hrozně baví, bez toho by to nešlo. Pan Rada to po nás vyžaduje a přeje si, abychom podporovali útok. My jsme na jaře hodně týmů přehrávali a to se potom útočí mnohem lépe, než když jsme například v Hradci ve spoustě zápasech více bránili.

Třetí místo v 1. lize je pro Jablonec obrovským úspěchem, vnímáš to i ve svém okolí v Jablonci?

Vnímám to! Je to historický úspěch a je to vidět i na lidech v klubu a na lidech, co se točí kolem jabloneckého fotbalu. Všichni jsou spokojení a užívají si to.

Přejdeme trochu k praxi, mnozí lidé si nedokáží představit, jak vypadá týdenní režim profesionálního fotbalisty, kolik tréninků za týden absolvujete v průměru během sezóny?

Klasický režim týdne, když se hraje sobota – sobota je: Pondělí volno, úterý jeden trénink, středa dva tréninky, čtvrtek jeden trénink a v pátek máme předzápasový trénink. Pak je samozřejmě měsíc a půl přípravy, kdy bývají každý den dva tréninky a vždy jeden den v týdnu máme volno.

Jakou roli hraje v Jablonci regenerace a jak se ji věnujete? Máte týmové plány nebo je to čistě na vás?

Regenerace je čistě na nás, ale každý chce být zdravý a maximálně připravený na další zápas. Proto regeneraci rozhodně nikdo nechce podcenit. V kabině máme vyhrazenou místnost, kde máme k dispozici saunu, vířivku a ledový bazének. V klubu máme samozřejmě maséra a fyzioterapeuta, kteří nám jsou kdykoliv k dispozici.

Co silová příprava, zabrousíte někdy do posilovny potahat železo?  Z tvého muskulaturního a silového vzhledu by se dalo usuzovat, že jsi nějakou tu tunu už zvednul J.

Společnou posilovnu míváme jednou týdně a zbytek je na nás. Podle mě by si každý měl individuálně přidávat v posilovně, síla je hrozně důležitá. Navíc se správným cvičením dá předejít spoustě zranění. I to je důvod, proč si přidávám, a asi mám i dobré geny vzhledem k tomu, že potom, co se věnuji tréninku, na sobě cítím, že sílím.

Věnujete se například kompenzačním cvičením pro nápravu nejen svalových dysbalanci?

Tomu se samozřejmě věnujeme, hlavně nám v tom pomáhá fyzioterapeut, který ví, jaké cviky máme pro jednotlivé pohybové a svalové problémy provádět.

Řešíte nějak na systémové úrovni výživu, respektive mate třeba nějaký klubový plán na regeneraci/výživu apod. (jako absolventa FSPS – sportovní výživy se na to logicky musím zeptat)?

Klubový plán nemáme, ale máme k dispozici základní doplňky stravy, jako jsou proteiny, BCAA apod. Já jsem jednu dobu dokonce chodil k odborníkovi na stravu, od něho jsem si hodně odnesl a také mi to určitě pomáhá k lepším výkonům.

Jak ty sám vnímáš výživu sportovce, stravuješ se konvenčně nebo preferuješ nějaký výživový styl?

Neřekl bych, že jím něco speciálního, ale snažím se jíst zdravě. Hlavně je pro mne důležité, abych ve stravě měl vše, co potřebuju pro dobré fungování těla. Podle mě jsou pro sportovce zapotřebí i doplňky stravy, zejména pro dobrou regeneraci a růst svalové hmoty.

Makáš na sobě i ve volném čase, přidáváš si?

Když máme volno, tak se snažím spíš odpočívat, to je podle mě také důležité, umět si odpočinout. A věnuji se hlavně přítelkyni, kterou nesmím zanedbávat :-).

Právě pro vás nastává období dovolených před přípravným obdobím. Kam si pojedeš odpočinout a jak vypadá odpočinek profi sportovce?

O dovolené mne čeká svatba, takže budou probíhat svatební přípravy. Na dovolenou se nechystáme, letíme jen na pár dní do Říma. Od 6.6. už máme individuální plán, takže v tu dobu již začnu pomalu zase běhat, abych úplně nevypadnul z kondice.

fotografie z idnes.cz

Co bys řekl, že je pro mladé kluky, co jsou teď třeba v přípravce nebo v žácích, důležité, aby uspěli?

Hlavní je, aby je to bavilo a věnovali se tomu naplno. Ne jenom v době tréninku, ale aby na sobě pracovali i ve volném čase. Podle mě je základním kamenem úspěchu poctivá práce. Tím se i nadále řídím já sám.

Platí u Tebe taky, že talent dělá jen pár procent a zbytek je pouze o tvrdé práci?

S tím určitě souhlasím, bez poctivosti a tvrdé práce není šance na úspěch.

Co bys mladým klukům, kteří se chtějí živit fotbalem, poradil?

Musí si dát cíl a za tím cílem si za každou cenu jít. Musí na sobě pracovat a dělat maximu ve všech věcech kolem fotbalu, aby se jim jednou jejich sen a cíl v jednom splnily.

Sleduješ z povzdáli výsledky Poličky?

Abych se přiznal, tak výsledky Poličky nesleduji.

Je tu možnost, že by ses na konci kariéry objevil v dresu Poličky třeba společně s Davidem Houskou?

Možnost tu určitě je, já doufám, že na top úrovni budu hrát co nejdéle. Jednou, až na to nebudu stačit, tak když budu zdravý, návrat do Poličky bych určitě zvažoval.

Tome, at se daří a pevné doufám, že v Evropě uděláte skvělé výsledky a případná nabídka ze zahraničí na sebe nenechá dlouho čekat.

Díky moc!

fotografie z idnes.cz